Zolang zandhopen onaangeroerd blijven zijn de hellingen vaak niet steil genoeg om in te gaan broeden en gaan zij er niet in graven. Ze zoeken hopen met steile hellingen want er mag geen regenwater naar binnenkomen. Zodra de graafmachine weer zand gaat afgraven ontstaan er steile en overhellende gedeelten in de hopen. De oeverzwaluwen lijken dit snel in de gaten te hebben en beginnen vrijwel meteen met het graven van nestgangen. Jammer voor de aannemer, had de machinist van de shovel maar even de moeite genomen de steile gedeelten weer wat af te vlakken dan was er niets aan de hand geweest. Dit verzuim kwam hem duur te staan.
Het gebeurde dit broedseizoen in Oudkarspel. Notabene op 300 meter afstand van de kunstmatige wand waar al een tijdje oeverzwaluwen zaten en die al nestgangen hadden gemaakt, had een bedrijf tijdelijk een zanddepot aangelegd ten behoeve van de aanleg van een rotonde in de buurt. Oeverzwaluwen kozen een zandhoop die bedoeld was om er een rotonde mee aan te leggen. Volgens de Wet Natuurbescherming is de aannemer dan verplicht de stortplaats voor een half jaar onaangeroerd te laten en het gebied af te zetten.
Ik trof de uitvoerder in zijn keet en ik bracht hem het onheilsnieuws. Ik vroeg hem of hij op de hoogte was van maatregelen die zij in een dergelijk geval moeten treffen om aan eisen van de Wet Natuurbescherming te voldoen. Hij was op de hoogte zei hij. Later op de ochtend ben ik nog naar het zanddepot gegaan, ze hadden woord gehouden, de broedplaats was afgezet met rood/witte linten en het hek was op slot.
Herman Wolfswinkel