Het voordeel van witte uilen is opmerkelijk omdat ze zichtbaarder zijn dan donkerder gekleurde soortgenoten, waardoor een potentiële prooi eerder wordt gealarmeerd en eerder op de vlucht kan slaan. De onderzoekers ontdekten dat dit bij volle maan dus niet gebeurt, integendeel. Veldmuizen ‘bevriezen’ langer als ze worden belaagd door een witte dan door een donkergekleurde uil. Dat maakt ze tot een makkelijke prooi voor de witte uil, die daardoor meer voedsel heeft voor zijn jonkies.
In het laboratorium zagen onderzoekers bevestigd wat ze in de natuur hadden waargenomen. Daar lieten ze veldmuizen onder verschillende lichtcondities schrikken van opgezette uilen. Bij een ‘volle maan’ bleven muizen seconden langer verlamd als ze een witte uil zagen.
Waarom bestaan er nog donkergekleurde uilen als de witte in het voordeel zijn? Waarom zijn de donkerder gekleurde kerkuilen in de evolutie niet weggedrukt door de witte? Volgens de auteurs worden uilen met donkerder veren overdag mogelijk minder lastig gevallen door andere vogels, zoals zwarte kraaien.
Dekker relativeert bovendien het voordeel van witte uilen. ‘Het gaat vooral over het voordeel tijdens het broedseizoen. Die periode heeft maar twee volle manen. De rest van het jaar moet een uil genoeg muizen vangen om zelf te overleven, maar dat zijn minder muizen dan in het broedseizoen. Het voordeel van de extra vangst bij volle maan valt dan weg. Omdat het voordeel beperkt is, blijven de witte en de okerkleurige kerkuil naast elkaar bestaan.’